CONVERSA AMB IRINA VESELOVA I FEDOR VESELOV

ConversaComentaris tancats a CONVERSA AMB IRINA VESELOVA I FEDOR VESELOV

20151115_145954

 

 

 

El proper divendres 20 de novembre comencen els concerts de la Temporada Mozartiana amb la nostra professora Irina Veselova i el seu marit Fedor Veselov, que enguany s’incorpora al nostre equip de músics col.laboradors. Ens oferiran un recital de piano a 4 mans, i el diumenge 22 el Fedor farà classes magistrals de piano.

Hem volgut conèixer-los millor, i hem tingut una trobada amb tots dos:

Mozartiana: Ara que ja fa uns anys que viviu a Catalunya, què diríeu que podeu aportar, com a músics russos, als estudiants i professors d’aquí?

Fedor: Justament som nosaltres qui ens hem quedat impressionats amb la riquesa de la cultura catalana. Hem tingut la sort de conèixer molts grans músics i compositors, que estan fent una molt bona feina en aquest país. Jo he pogut tocar alguna de les obres dels compositors contemporanis. Quan vam arribar a Catalunya ho desconeixíem, i hem tingut una grata sorpresa.

Irina: Exacte. Tot i que jo sí que voldria dir que nosaltres ens hem format en una cultura de la disciplina, on les famílies tenien clar que per a fer les coses ben fetes els nens han de tenir l’hàbit de l’estudi des de ben petits. Últimament, tant aquí com a Rússia, s’està tractant els nens “amb cotó fluix”, i sembla que els pares no s’atreveixin a exigir-los un treball i esforç constants. Jo crec que els nens admeten tot el que se’ls demana amb naturalitat, per tant, acceptaran l’exigència i la disciplina sense problemes, sobretot si veuen la recompensa de veure com les coses surten bé.

 

— M: Quin consell donaríeu a un jove estudiant de música que vulgui fer la carrera professional?

— Irina: El mateix que quan són petits: que siguin conscients que és una carrera que exigeix molt esforç i molta disciplina.

Fedor: Sí, molta constància. D’aquesta manera van sortint les coses quan tothom pensa “ui, que difícil!” (somriu). Sobretot ha de ser un treball molt actiu. Com s’estudia és més important que quant. Si no es fa bé, no serveix per a res.                                                                                                També és fonamental estar sempre envoltat de música. Que vagin a tots els concerts que puguin, de música simfònica, òpera, música de cambra…

M: Fedor, com trobes la manera de compaginar la teva faceta de pianista amb la de professor?

Fedor: Ai, doncs encara l’estic buscant.. (riu) És molt complicat tenir temps per a les dues coses. Les classes m’absorveixen molt temps i molta energia, i em queda poca estona per estudiar bé. És molt diferent de quan era estudiant, i tenia molt temps per estudiar i, sobretot, per gaudir; és a dir, simplement per tocar, tocar i tocar, i descobrir..                                                                 Ara he d’aprofitar les poques hores que tinc per preparar concerts.                                                           Però estic segur que ho aconseguiré!

20151115_145838

 

 

M: Quan éreu més joves, encara estudiants, quins somnis i quines aspiracions teníeu? S’han complert, d’alguna manera?

Irina: Doncs jo volia ser músic i també mestra. I ara estic fent totes dues coses.

Fedor: Jo m’imaginava fent concerts, i mica en mica vaig anar veient que també tenia una gran intuïció pedagògica. De ben jove ja feia classes de piano al meu germà, i ja veia que els meus consells li anaven bé. Així que vaig anar modelant els meus somnis i les meves aspiracions. Per a mi era molt important poder tocar en públic, però no havia de ser ” el gran públic”. Jo ja tenia un públic a Sant Petersburg, i em feia molt feliç poder tocar allà.  Mai no he somiat amb grans gires de concerts, ni en tocar en sales cèlebres.   Sempre he volgut ser molt honest amb mi, amb el compositor, i amb el públic.

— Irina: El més important per mi quan faig concerts, és fer descobrir la música  clàssica a aquells que no l’han sentit mai, per als quals és desconeguda. Emocionar a aquells que no han anat mai a un concert de música clàssica.

Fedor: Sí, és molt important per a mi connectar amb el públic, més que no pas tenir una carrera concertística exitosa.

 

20151115_145835

 

 

 

M: Quant temps fa que toqueu com a duo?

Irina:  Ara farà uns 10 anys. Ens vam conèixer estudiant Grau Mitjà a l’Institut de Grau Mitjà Artístic Fryderic Chopin de Moscou, i al cap d’un temps vam començar a tocar junts. Fem concerts a 4 mans, a 2 pianos (menys dels que voldríem, però, ja que és molt difícil trobar sales amb 2 pianos..). També fem un espectacle infantil amb una actriu.

M: ens podríeu fer 5 cèntims del vostre proper concert a Mozartiana, “Danses del món”?

Fedor: hem escollit aquest repertori perquè tota la música comença amb dansa i ritme, i tots els compositors han escrit danses. És un gènere molt important en la música de tot el món.

Irina: Quan vam començar a preparar el repertori només havíem escollit les danses més conegudes, com les de Dvořák, Grieg o Brahms, però ben aviat vam anar descobrint moltes altres danses de compositors d’arreu del món. I així vam anar veient com les danses de cada país i cultura són una part imprescindible per a conèixer-los millor.

Els comentaris estan desactivats.